Spring naar inhoud

Waarom is meedenken en meebeslissen belangrijk?

De belangrijkste taak van de provincie is om ervoor te zorgen dat we goed omgaan met de beschikbare ruimte in Zuid-Holland en dat we een veilige en schone leefomgeving creëren. Het gaat dus vaak over ingewikkelde vraagstukken waarover de meningen uiteenlopen maar die wel grote invloed hebben op de samenleving.

Het gaat er dan bijvoorbeeld om hoe we zorgen voor genoeg woningen voor onze inwoners; voor nu en in de toekomst. Hoe we zorgen voor voldoende werkgelegenheid en ervoor zorgen dat alles goed bereikbaar is en blijft. Hoe we omgaan met landbouw en natuur en hoe we zorgen voor genoeg drinkwater voor iedereen. Hoe ook hoe we omgaan met ons klimaat en milieu en de beschikbare energie. 

Voor al deze vragen weegt de provincie verschillende, en vaak tegenstrijdige, belangen af. De Provincie Zuid-Holland neemt vervolgens beslissingen over hoe we in Zuid-Holland omgaan met deze opgaven en vraagstukken en stelt daar regels en richtlijnen voor op. Dat noemen we beleid.

Om dat beleid goed te laten aansluiten op de wensen en behoeftes van de samenleving is het noodzakelijk dat de provincie een goed beeld heeft van alle belangen die spelen. Daarom is het belangrijk dat inwoners, ondernemers, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke instellingen mee kunnen denken en mee kunnen beslissen over wat er in de provincie gebeurt.   
De uitgangspunten en regels over wanneer en hoe gesprekken met de omgeving worden gevoerd staan beschreven in het participatiebeleid. Hierin staat hoe de provincie omgaat met het meedenken en meebeslissen van de omgeving en welke spelregels er dan gelden. In het beleid wordt dan bijvoorbeeld gezegd wie mee mag denken; wie welke rol en taak heeft; wanneer er mag worden meegedacht en hoeveel ruimte er is om mee te denken. 

We zijn toe aan vernieuwing

Het huidige participatiebeleid van Provincie Zuid-Holland komt uit 2018 en is vastgelegd in “De participatievisie en -principes van de provincie.” Ondertussen is de wereld veranderd. Zo zijn er nieuwe inzichten opgedaan, bijvoorbeeld over thema's zoals diversiteit en inclusie en digitale participatie. Ook is in de maatschappij behoefte aan meer betrokkenheid bij wat de provincie doet en beslist. 

Tegelijkertijd hebben we bij de provincie Zuid-Holland al best wat ervaring met participatie. Zo hebben we het Burgerberaad; Het warmtenetwerk tussen Rijswijk en Leiden; en de participatie rond de regionale energie strategieën (RES) georganiseerd. De ervaringen uit die trajecten willen we ook verwerken in het nieuwe participatiebeleid.  

Wat kan jij betekenen?

Wij zijn benieuwd naar hoe jij graag betrokken wil worden bij de keuzes waar de Provincie Zuid-Holland voor staat! Wat vind jij belangrijk? Met behulp van jouw input maken we het participatiebeleid up-to-date! 📣 

Login om verder te gaan




refresh

Cancel