Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over het participatiebeleid? We helpen je hier graag bij. Hiernaast vind je de meest gestelde vragen. 

Wat willen jullie nou precies van mij weten?

We willen graag weten op wat voor manier jij zou willen meedenken- en meebeslissen over het werk van de provincie. Hoe word je nu betrokken en hoe ervaar je dat? Voel je dat er echt naar je wordt geluisterd? En belangrijker nog, hoe zou jij graag betrokken willen zijn? Ook zijn we benieuwd naar jouw kijk op het huidige beleid. Wat denk jij dat er ontbreekt in ons participatiebeleid? Welke aspecten vind jij belangrijk? Heb je tips of suggesties om het beter te maken?

Wie mag er meedoen?

Dit traject is er voor iedereen die in de provincie Zuid-Holland woont en/of werkt. Iedereen mag meedoen en een mening geven; dus ook ambtenaren en ondernemers.   
Als je de website wilt delen met vrienden, familie of kennissen die in Zuid-Holland wonen mag dat. Graag zelfs! Hoe meer inwoners hun mening geven hoe beter we ons beleid kunnen laten aansluiten bij de behoeftes en wensen van de inwoners van Zuid-Holland.

Wat is al vastgesteld?

Het staat al vast dat we het huidige beleid gaan aanpassen. Die beslissing is dus al genomen.  
Sterker nog; dat moet van de wet. De Rijksoverheid heeft in de Omgevingswet vastgelegd dat we participatiebeleid moeten maken. In die wet zijn ook een aantal eisen gesteld aan participatie waar we aan moeten voldoen. Ideeën en suggesties die hiermee in strijd zijn zullen we dus helaas niet mee kunnen nemen. Alle overige ideeën en suggesties zullen we zoveel mogelijk meewegen in de inhoud van ons beleid. Hoe we willen voldoen aan de wet mogen we namelijk zelf invullen en daar kun je dus over meedenken.

Wat is mijn invloed?

Dit traject bestaat uit twee fasen.  

In de eerste fase vragen we je om een keuzewijzer in te vullen over hoe je graag betrokken wil worden. De uitkomsten van deze keuzewijzer worden gebruikt voor het opstellen van het nieuwe beleid, zodat we zo goed mogelijk rekening houden met alle wensen en ideeën. We verspreiden de keuzewijzer online maar gaan ook de straat op om fysiek met inwoners in gesprek te gaan. 


Tijdens de eerste fase mag je al jouw ideeën over participatie met ons delen. Na afloop van de eerste fase zullen ambtenaren van het Participatieteam de ideeën verzamelen en beoordelen op wenselijkheid, wettelijkheid, uitvoerbaarheid en kwaliteit. Goede ideeën verwerken we vervolgens in het nieuwe beleid. We zullen dan ook zoveel mogelijk proberen om op alle ingediende ideeën antwoord te geven op deze webpagina. 


In de tweede fase zullen we conceptteksten van het beleid aan je voorleggen, zodat je kunt bekijken wat de provincie met jouw ingediende wensen en ideeën heeft gedaan. Hierna kun je er je mening over geven, zodat we het beleid nog verder kunnen aanscherpen.

Wat gaat er na de 2e fase gebeuren?

Na de tweede fase wordt er een conceptversie van het beleid opgesteld en die versie zal dan nogmaals worden voorgelegd in een internetconsultatie waar iedereen op kan reageren. Dus dan kunnen inwoners, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en bedrijven hun mening geven.  

Na de internetconsultatie gaat het beleid de officiële besluitvorming in. Dat wil zeggen dat Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten erover beslissen. Als zij besluiten het beleid aan te nemen dan zal dat ter inzage gelegd worden. Dat is een wettelijke verplichting en geeft mensen nog een laatste kans om hun zienswijze in te dienen. Na de ter inzagelegging zal het beleid worden vastgesteld en vervolgens in werking treden.

Wie beslist wat er uiteindelijk in het beleid komt?

Provinciale Staten is de door de inwoners gekozen volksvertegenwoordiging en het hoogste beslissingsorgaan in de provincie. Dus zij beslissen uiteindelijk wat er in het participatiebeleid komt te staan.

Wat doen jullie met mijn informatie?

Alle informatie die wij vragen is vrijwillig. Je hoeft dus niets in te vullen als we naar gegevens vragen. Alle gegevens worden uitsluitend gebruikt voor de opstellen van het participatiebeleid. 
 
We willen wel bij ideeën graag een naam hebben zodat we ons antwoord ook aan een persoon kunnen richten.  
 
Na afsluiting van het project zullen alle gegevens geanonimiseerd worden en enige persoonsgegevens niet meer toegankelijk of inzichtelijk zijn.

Login om verder te gaan




refresh

Cancel